Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

4) Θεός

Όλοι οι άνθρωποι τείνουμε να πιστεύουμε σε κάτι ανώτερο. Πολλοί πιστεύουν σε ένα ανώτερο θεϊκό ον, με υπερδυνάμεις. Άλλοι θεοποιούν φυσικά στοιχεία, όπως τον ήλιο και το νερό. Άλλοι πάλι θεοποιούν τα συναισθήματά τους: έρωτα, μίσος, αγάπη κλπ. Άλλοι την πατρίδα τους, άλλοι το/τη σύζυγό τους και ο κατάλογος είναι μακρύς. Τι μας κάνει τελικά να πιστεύουμε σε κάτι; Ίσως απλά να φοβόμαστε... Και αν δεν πιστεύουμε σε κάτι; Μάλλον τότε χάνουμε την ελπίδα μας σε αυτή τη ζωή και δε βρίσκουμε νόημα στην ύπαρξη. Αν πάντως υπάρχει κάποιο θεϊκό ον, τότε ή δεν έχει τις δυνάμεις που του αποδίδουμε, ή προσφέρει επιλεκτικά βοήθεια στους ανθρώπους, ή απλά δεν ενδιαφέρεται και τόσο για εμάς. Ουφφ μελαγχόλησα! Πάω να φάω κανένα πατατάκι, να πιώ καμιά μπύρα και να καώ λίγο βλέποντας κάποια αδιάφορη ταινία στην τηλεόραση, ή σερφάροντας στο ίντερνετ, για να φτάσω στη δική μου "θέωση", μία κατάσταση που έτσι και αλλιώς με βοηθάει να κοιμηθώ :)

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Not quoting word for word...

Ακόμα και όταν λύσουμε όλα τα μυστήρια της ύπαρξής μας, κάτι άγνωστο θα παραμείνει στο άπειρο, το οποίο, μη έχοντας ένα καλύτερο όνομα, θα το ονομάσουμε Θεό.

Τάδε έφη Arthur Clarke.

Τα υπόλοιπα έχουν πολλές και διφορούμενες απαντήσεις. Συνώνυμα για το ίδιο πράγμα, την ίδια ανασφάλεια, την ίδια ανάγκη να ξέρεις πως κάποιος θα σε βοηθήσει, ή θα σε ακούσει, ή θα σε τιμωρήσει. Άλλοι θα πουν πως ο Θεός δε νοιάζεται, άλλοι πως παγιδεύτηκε στην ίδια του τη δημιουργία, άλλοι πως είναι ανεύθυνος, άλλοι πως δεν είναι ιππότης...

Το μόνο ερώτημα άξιο απάντησης είναι, σε τι πιστεύει ο Θεός;